Starten met vaste voeding ?>

Starten met vaste voeding

Wanneer de tijd is aangebroken om te starten met vaste voeding is het erg belangrijk om rekening te houden met het standaard voedingsschema voor baby’s. Het is daarbij eveneens belangrijk om maand voor maand te bekijken wat uw baby mag eten, hoeveel deze moet eten en ga zo maar door.Tijdens het eerste levensjaar van uw baby verandert er niet alleen heel veel, de veranderingen volgen elkaar ook in sneltempo op. Dit begint eigenlijk reeds tussen de periode van 4 en 6 maanden. In deze periode gaan de voedingsreflexen van baby’s immers over in bewuste handelingen waardoor het noodzakelijk is om langzaam maar zeker te starten met een beetje vaste voeding. Wilt u hier graag meer over weten? Aarzel dan niet langer en lees snel verder!

starten met vaste voedingStarten met vaste voeding

De eerste vaste voeding wordt steevast aan baby’s gegeven tussen de leeftijd van 4 en 6 maanden. Zoals in de inleiding van dit artikel reeds aangegeven is dit de periode waarin de automatische voedingsreflexen die aangeboren zijn overgaan in bewuste bewegingen. Het is in deze periode dat u, uw baby voor de eerste keer gepureerde voeding met een lepel kunt geven. Op deze manier kan uw baby wennen aan de nieuwe voeding en is de basis gelegd voor het geven van vaste voeding.

Vaste voeding vanaf 6 maanden

Vanaf het ogenblik dat de leeftijd van 6 maanden is bereikt is het noodzakelijk om vaste voeding te geven aan uw baby. Vanaf dit ogenblik volstaat het niet langer om uitsluitend borstvoeding of flesvoeding te geven. U kunt beide types van voeding wel zonder probleem met elkaar combineren. Vaak wordt de vraag gesteld of de leeftijd van 6 maanden een vastgestelde leeftijd is om over te stappen op vaste voeding. Dat is uiteraard niet het geval. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat uw baby al vroeger zelf aangeeft nood te hebben aan vaste voeding. Dat kan bijvoorbeeld opvallen door het maken van smakkende geluiden of wanneer de baby veel interesse toont in uw eten. In principe kunt u er dan perfect voor kiezen om vroeger te starten met het geven van vaste voeding.

Een nieuw sleutelmoment

Over het algemeen wordt er tot aan de leeftijd van 8 maanden steeds gebruik gemaakt van gepureerde voeding. Vanaf de leeftijd van 8 à 12 maanden kan er voor de eerste keer brokjesvoeding gegeven worden. Rond het eerste levensjaar kan ook zachte of fijngesneden voeding waaronder vlees worden gegeven. In de meeste gevallen wordt deze wel nog gemalen vooraleer aan de baby te geven.

In de aanloop naar het tweede levensjaar kan er overgestapt worden op zacht vlees met rauwe groenten waardoor een haast complete maaltijd ontstaat. Hoe dan ook, zoals u ziet kent het geven van vaste voeding een haast natuurlijk verloop. Hoewel de tijdstippen waarop het geven van dergelijke voeding niet vast staat is het wel zo dat er richtlijnen voor bestaan. In principe wijst alles vooral zichzelf uit. U zult merken dat uw baby vanaf een bepaald ogenblik zelf nood begint te hebben aan vaste voeding. Dergelijke momenten zijn ideaal om te starten met vaste voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT