Wanneer starten met lepelvoeding? ?>

Wanneer starten met lepelvoeding?

Tijdens de eerste levensmaanden van je kindje is het vanzelfsprekend dat er gebruik wordt gemaakt van vloeibare voeding. Op een bepaald ogenblik bent u echter genoodzaakt om te starten met lepelvoeding. Dit soort voeding noemen we ook wel vaste voeding. Het moment waarop er wordt gestart met deze lepelvoeding is sterk afhankelijk van verschillende factoren en kan ook verschillen van baby tot baby. Wilt u binnenkort starten met lepelvoeding voor uw baby? Aarzel dan niet langer en ontdek snel de interessante informatie in dit artikel.

Ideaal ogenblik om te starten met lepelvoeding

In eerste instantie is het van belang om een geschikt moment uit te zoeken om over te stappen van vloeibare voeding op lepelvoeding. Het is van belang om dit ogenblik zorgvuldig uit te kiezen. De overstap van vloeibare naar vaste voeding wordt dan ook het best gemaakt op een ogenblik dat de baby zich optimaal kan ontspannen. Probeer bijvoorbeeld de eerste week in de kinderopvang te vermijden.

Ook wanneer de baby zich gewoon niet goed voelt of bijvoorbeeld ziek is, is het geen goed idee om over te schakelen op lepelvoeding. Het is heel belangrijk om je baby te laten wennen aan de nieuwe voedingsstructuur. Het mag duidelijk zijn, probeer zelf te bepalen wat het ideale ogenblik is om over te stappen op lepelvoeding en kies in ieder geval steeds voor een rustige, ontspannende periode in de aanloop naar de leeftijd van 6 maanden.

lepelvoedingHet sleutelmoment na 6 maanden

Algemeen gezien blijkt de leeftijd van (ongeveer) 6 maanden een sleutelmoment te zijn voor wat het starten met lepelvoeding betreft. Baby’s zullen tussen de leeftijd van 4 en 6 maanden hun voedingsreflexen zien ontwikkelen in de richting van bewuste mondbewegingen. Deze leeftijd wordt dan ook aanzien als ideaal om te starten met het geven van gepureerde voeding van een lepel.
Er wordt wel eens gevraagd of het mogelijk is om een baby vroeger dan de leeftijd van 4 maanden te laten starten met lepelvoeding, maar dat is beslist niet aan te raden. Hoe dan ook is het vanaf de leeftijd van 6 maanden essentieel om over te stappen op lepelvoeding. Vanaf dat ogenblik volstaat het immers niet langer om gewone flesvoeding of borstvoeding te geven. Standaard wordt deze leeftijd dan ook aangehouden om over te schakelen op vaste voeding.

Vroeger starten met lepelvoeding

Veel ouders stellen zich (terecht) de vraag of het mogelijk is om vroeger dan de leeftijd van 6 maanden te starten met het geven van vaste voeding. Eerder in dit artikel hebben we reeds aangegeven dat deze leeftijd een sleutelmoment is. In principe is het vanaf dan een must om over te stappen op lepelvoeding, maar het kan ook vroeger. Veel hangt ook af van uw baby zelf. Wanneer u merkt dat uw baby zelf de drang voelt om nieuwe voeding uit te proberen, dan is het mogelijk om vroeger te starten.

Wanneer de baby smakkende geluidjes maakt of alles in zijn of haar mondje probeert te stoppen is dat alvast een teken dat vaste voeding niet lang meer op zich hoeft te laten wachten. Hetzelfde kan gezegd worden van baby’s die interesse tonen in uw eten. Ook dan kan het een interessant moment zijn om te starten met lepelvoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT