De fopspeen feiten en fabels

De fopspeen feiten en fabels

Het is natuurlijk heerlijk als je kindje lekker rustig wordt van zijn fopspeen. Zo een lekkere snelle en makkelijke oplossing. Maar weet u ook wat de nadelen kunnen zijn? In dit artikel staan alle feiten en fabels op een rijtje.

Fabels

– De speen van je kind in je eigen mond doen kan geen kwaad.
Als je de fopspeen van je kleine wilt schoonmaken, stop hem dan nooit in je eigen mond. Want in jou mond zitten bepaalde bacterien die er voor zorgen dat het glazuur van de eerste tandjes van je baby gelijk worden aangevallen.

– De fopspeen is iets van deze tijd.
Heel lang geleden gebruikte ze al fopspenen. De speen is al minstens 3000 jaar oud, dat bewijzen opgravingen in Italie, Griekenland en Cyprus. Ze waren toen natuurlijk nog niet van plastic, maar wel van stof. Dat betekent dus dat de speen niet iets is van moderne moeders.

– Van de speen af voor het eerste jaar.
Zo snel mogelijk hoeft je baby niet van de speen af. Wel is het wijs om je kind het langzaam af te laten bouwen als ze vier of vijf jaar zijn. Je kindje is het daar vast niet mee eens, dus dat zal wel even moeilijk gaan. Maar het heeft nadelen als je je kind te land op een fopspeen laat zuigen.

– Spenen en duimen is even lastig.
Stoppen met duimen is veel lastiger dan de speen. Een speen kan je weggooien of verstoppen. Met een duim gaat dat moeilijk.

– Fopspenen hebben geen nadelen.
Het is niet alleen fijn en handig voor je baby en jou. Je kind kan later bijvoorbeeld gaan slissen, de tanden kunnen scheef gaan groeien en hij kan verkeerd gaan slikken. Het is daarom dus wel belangrijk om op tijd te stoppen met spenen.

Feiten

– Je moet regelmatig nieuwe spenen kopen.
Je moet niet gaan bezuinigen op spenen. Om te testen of hij nog goed vast zit en niet aan het slijten is, moet je af en toe hard aan de speen trekken. Ook raken spenen vaak kwijt. Dus een nieuwe kopen komt regelmatig voor.

– Speen = Rust!
Als je kind vervelend is, om veel huilt of welke reden dan ook dat je even in een crisis situatie zit is een fopspeen echt een uitvinding. Je stopt een speen er in en je kleine is weer even stil. Perfect!

– De speen schoon koken.
Een speen regelamtig uitkoken is wel zo hygienisch. Er kunnen vele bacterien op een speen zitten. Bijvoorbeeld als hij op de grond is gevallen of in de zandbak, of op een vieze tafel heeft gelegen. Kook de speen dan uit. Dit voorkomt dat je kind ziek wordt.

– Speen voorkomt wiegendood.
Het blijkt uit vele studies dat een fopspeen wiegendood kan helpen voorkomen. Dat je kindje rustiger in slaap valt is daar een reden van. Ook draait je baby zich minder vaak. En zijn keel is meer vrij doordat hij zijn tong naar voren duwt tijdens het zuigen.

Eén gedachte over “De fopspeen feiten en fabels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT