Groenten voor je kind vanaf 4 maanden

Groenten voor je kind vanaf 4 maanden

Vanaf 4 maanden kun je beginnen met het geven van bijvoeding in de vorm van fruit. Het is echter nog niet nodig. Verdenk je je kind ervan een voedselallergie te kunnen hebben, wacht dan tot 6 maanden met de eerste bijvoeding.

Het eerste vaste voedselhapje met groente voor je kind is een hele belevenis, zowel voor je kind als voor jou. Het is nog erg moeilijk voor je kleine om opeens van een lepeltje te eten, en hij zal dan ook een hoop gekke gezichtjes trekken. En je kunt er vanuit gaan dat zeker de eerste paar keer het een grote knoeiboel wordt! Je baby moet nog leren hoe dat eten netjes van een lepel afgegeten moet worden. En dát kost een hoop oefenen.

Niet alleen van het lepeltje eten moet worden geleerd, maar ook alle smaakjes zijn nieuw. Begin daarom ook met één smaak tegelijk en geef dat een dag of drie achter elkaar voor je aan een iets nieuws begint. Let er echter op dat het een milde smaak is, zodat je kind het makkelijk verdraagt. Zo kan je baby wennen aan een bepaald smaakje en kun jij beter controleren of de baby wellicht op een bepaalde fruit- of groentesoort allergisch zal reageren.

Begin desnoods met een paar theelepeltjes groenten voor je kind. Het gaat nu even meer om het leren eten dan om het binnenkrijgen van voedingsstoffen. Voer de hoeveelheid geleidelijk op. Er valt dan vanzelf een flesvoeding van het menu af.

Je kleine moet nog leren kauwen en slikken. Het eten zal dus fijn geprakt moeten worden. Je kunt het eten zelf maken en fijnprakken met behulp van een staafmixer of keukenmachine, maar de kant en klare potjes die je bij de supermarkt koopt zijn zeker net zo goed. Als je zelf eten klaarmaakt of je baby eet mee met het gezin let dan op dat je niet teveel suiker en zout door het eten doet, daar kan dat kleine lijfje nog niet goed tegen. Laat vooral ook de kruiden staan. Daar houdt je baby helemaal niet van! Het is wennen aan alle smaakjes, en de milde smaakjes zijn voorlopig heftig genoeg.

Kies als eerste fruithap peer, perzik of banaan. Kies voor de groenten voor je kind nitraatarme groenten zoals wortel, bloemkool, broccoli of snijbonen, sperzieboontjes, fijn geprakte doperwten, witlof, peultjes, ontvelde tomaten, komkommer, asperges, courgette en aubergine.

Het is erg belangrijk dat je oplet dat het kind nog niet te veel zout binnenkrijgt. De nieren van een kind werken nog minder goed dan de nieren van een volwassene. Daarom moet de nierbelasting van jonge kinderen beperkt worden. Zout wordt uitgescheiden door de nieren. Zout in de voeding geeft dus een extra belasting aan de nieren. Deze extra belasting moet worden voorkomen, daarom wordt het afgeraden om bij kinderen onder de 1,5 jaar zout toe te voegen aan de maaltijden.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT