Help: Mijn kind heeft koemelk allergie!

Help: Mijn kind heeft koemelk allergie!

Koemelk allergie is de meest voorkomende allergie onder baby’s. Echter is dit niet onlogisch, want in het eerste levensjaar drinkt een baby vooral melk. Melk bevat eiwitten waar een baby op kan reageren. Van alle baby’s die worden geboren krijgt 4 tot 6 procent een koemelkallergie. Het is absoluut mogelijk dat een kind op de leeftijd van ongeveer vijf jaar over de koemelkallergie heen is gegroeid.

Klachten kunnen ontstaan in de vorm van eczeem of luchtwegproblemen. Echter onstaan de meeste klachten echter door het maagdarmkanaal. Volgende symptomen zijn: buikkramp, diarree, verstopping, spugen, oorklachten, eczeem, bloed bij de ontlasting, luchtwegproblemen, loopneus, niezen, groeiachterstand en het weigeren van eten en drinken.
Als een kind last heeft van één van deze klachten betekent dat niet automatisch dat het een koemelkallergie heeft. Iedere baby heeft wel eens last van spugen of pukkeltjes, maar als je denkt dat er echt iets aan de hand is of als de klachten langer aanhouden, raadpleeg dan de huisarts.

Wat is nu de oorzaak?
De drie grote voedingsstoffen in onze voeding zijn: koolhydraten (zetmeel en suikers), vet en eiwit. Bij een koemelkallergie is het eiwit de grote boosdoener. In een normale situatie wordt eiwit in het lichaam in kleine stukjes geknipt. Alleen deze kleine eiwitstukjes kunnen door de darmwand heen, zodat de eiwitten in het bloed komen en gebruikt kunnen worden om te groeien, voor celvernieuwing enzovoorts. De darmwand moet dus gezien worden als een soort filter, alle kleine stukjes kunnen er doorheen de grotere stukken blijven achter en verlaten het lichaam via de ontlasting.

Het darmkanaal van een baby is nog niet helemaal ontwikkeld waardoor de darmwand grotere eiwitstukjes door laat: het filter heeft nog te grote gaatjes. Normaal gesproken kan dit niet zo veel kwaad. Bij kinderen met een allergisch aandoening ziet het lichaam deze grotere eiwitstukjes echter als ‘niet veilig’ en het afweersysteem gaat van start. Dit afweersysteem maakt bij de eerste keer antistoffen aan. Deze antistoffen hechten zich aan mestcellen. Deze mestcellen zitten voornamelijk onder de huid, in het maagdarmkanaal en in de luchtwegen. Als er de volgende keer grotere stukken eiwit door de darm komen, hechten deze zich aan de meststoffen en ploffen als het ware. Op dat moment komt de stof histamine vrij wat zorgt voor de allergische reactie zoals spugen, darmkrampjes en eczeem.

Om de diagnose van koemelk allergie vast te stellen bestaat er een zogenaamd eliminatie/ provocatiedieet. Elimineren betekent het weglaten van alle verdachte voedingsstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld melk en yoghurt. De eliminatie moet vier weken worden aangehouden en bij klachten als eczeem zelfs zes weken. Provocatie betekent het langzaam terugvoeren van de verdachte voedingsstoffen. Als de klachten verdwijnen bij het elimineren en ze terugkomen bij het provoceren dan is met zekerheid te zeggen welke voedingsstoffen de allergische reactie veroorzaken. De baby moet dan een hypoallergeen dieet volgen.
Naast dit eliminatie/ provocatiedieet bestaan er nog andere testen zoals bijvoorbeeld de huidtest, maar deze testen zijn niet betrouwbaar.

Probeer dus deze allergie te voorkomen. Eenmaal hij er toch is, tracht alles in staat te stellen ze uit te roeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT