Bereiden en bewaren van babyvoeding

Bereiden en bewaren van babyvoeding

Wie dezer dagen door een warenhuis loopt, merkt wellicht op dat babyvoeding in alle mogelijke variaties kant-en-klaar te koop is. Toch kiezen veel mama’s er bewust voor om zelf het dagelijkse kostje van hun kleine spruit te bereiden. Hieronder geven we je enkele tips om dat te doen met zo weinig mogelijk kwaliteitsverlies.

Voordelen van zelf bereide babyvoeding
Mama’s die de voeding van hun baby zelf bereiden, weten precies wat hun baby eet. Ze zijn er zeker van dat de gebruikte ingrediënten vers en gezond zijn. Bovendien is zelfgemaakte babyvoeding steeds ‘op maat’: ze bevat alles wat je baby op dat moment in zijn ontwikkeling nodig heeft en er zitten geen ingrediënten die hij niet lust of waar hij allergisch voor is. Ten slotte is zelfgemaakte babyvoeding uiterst budgetvriendelijk in vergelijking met kant-en-klare babymaaltijden.

Hygiëne
Wanneer je zelf babyvoeding bereidt, is het onontbeerlijk dat je hygiënisch te werk gaat. Was zeker altijd je handen voor je eraan begint. Zorg dat het keukengerei dat je gebruikt schoon is en heb ook oog voor de hygiëne van je werkoppervlak en aanrecht. Vervang ook vaatdoeken en theedoeken regelmatig.

Werk ook bij voorkeur met verse ingrediënten die, in het geval van fruit, goed rijp zijn. Diepvriesgroenten, -fruit en –vlees of –vis, zijn oké, maar denk eraan dat je die best niet opnieuw invriest. Voedingswaren uit blik of bokaal vermijd je beter, want deze bevatten gevoelig minder vitaminen dan hun verse of diepgevroren variant.

Bereidingswijze
Gebruik voor het bereiden van babyvoeding steeds zo weinig mogelijk water, om het vitamineverlies te beperken. De microgolfoven of de stoomkoker zijn dus betere alternatieven voor het koken op de traditionele kookplaat.
Het is belangrijk dat babyvoeding de juiste consistentie heeft, zodat je kleintje het makkelijk kan slikken. Is een papje te dik, dan kan je het het best aanlengen met wat flessenwater of voorgekookt kraantjeswater. Is het daarentegen te dun, dan ken je het wat indikken met een bindmiddel op basis van graanproducten of rijst. Ook een boterham of een beschuit kunnen wonderen doen.

Invriezen
Bewaren van babyvoeding doe je niet op kamertemperatuur of in de koelkast. Wil je graag verschillende porties in één keer klaarmaken, vries de porties die je niet onmiddellijk nodig hebt dan in. Zo vermijd je ook dat je baby verschillende dagen na elkaar hetzelfde eet.
Invriezen doe je het best zo snel mogelijk na de bereiding van het voedsel. Zo gaan de minste vitamines verloren.
Porties babyvoeding in de diepvries zijn handig om mee te nemen, of als je weinig tijd hebt. Denk er wel aan dat je een ontdooid product nooit opnieuw mag invriezen. Verstandig bewaren van babyvoeding is belangrijk.

Ontdooien en verwarmen
Diepvriesmaaltijden ontdooien doe je het best op zo kort mogelijke tijd, dus in de microgolfoven. Heb je die niet, plaats het diepgevroren voedsel dan de avond voor gebruik in de koelkast. Ontdooien op kamertemperatuur is echt af te raden, omdat eventuele bacteriën zo de kans krijgen om zich snel te vermenigvuldigen.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT