Afwijkend speelgedrag bij baby’s

Afwijkend speelgedrag bij baby’s

Spelen is belangrijk, daar zijn alle pedagogen het over eens. Je baby traint al spelend zijn spieren, krijgt een betere controle over zijn bewegingen, leert omgaan met anderen en leert wat mag en wat niet mag. Bovendien zit spelen ingebakken in de menselijke natuur. Je moet een kind niet ‘leren’ spelen, dat gaat helemaal vanzelf. Toch zijn er soms kinderen die ‘vreemd’ speelgedrag vertonen. Of je je daarover zorgen moet maken, lees je hier.

Je kindje speelt niet
We zegden het al, spelen zit ingebakken in de menselijke natuur. Dus wanneer je kindje niet speelt, is er duidelijk iets aan de hand. Misschien wil je kindje wat meer aandacht, heeft hij een extra zetje nodig om zijn spel aan te vatten. Of hij is misschien wat ziekjes.
Er zijn ook een aantal trucjes die je als ouder kan toepassen om je kindje in zijn spel te begeleiden. De hoeveelheid speelgoed beperken is een goed begin. Zorg dat het kind niet overdonderd is door de enorme keuze aan spelmateriaal. Bied het speelgoed geordend aan, zodat je kindje overzicht heeft uit wat hij allemaal kan kiezen. Je kan ook wat meer afwisseling in het speelgoed brengen door sommige stukken even op te bergen en pas na een tijdje weer boven te halen. Zo lijkt het voor je baby alsof er geregeld iets nieuws is om mee te spelen.
Denk er ook aan dat een kind niet noodzakelijk speelgoed nodig heeft om te spelen. Ook praten, zingen, rollen, kruipen en stappen kunnen manieren van spelen zijn. Denk dus niet te snel dat je kindje zich verveelt. Heeft het geen zin om te spelen, dwing het dan ook niet.

Je kindje speelt niet met andere kinderen
Spelen met andere kinderen is belangrijk voor de sociale ontwikkeling. Maar van een baby van een jaar kan je niet verwachten dat hij met andere kinderen speelt. Ze zijn nog niet in staat om rekening te houden met een ander kind, omdat hij nog te veel bezig is met zichzelf te ontdekken. Zijn spel draait vooral om wat hij wil. Een volwassene die met hem speelt en die het spel volledig op de wensen van het kind afstemt, vindt hij natuurlijk wel geweldig.
Soms kunnen te veel andere kinderen in de buurt bedreigend overkomen voor je baby. Hij begrijpt niet wat ze spelen, wat ze zeggen en waarom ze iets doen en dat maakt hem bang. Ook speelgoed delen is voor een jong kind erg moeilijk. Dwing je kindje dus niet om met andere kinderen te spelen. Sommige kinderen spelen bovendien graag in hun eentje.

Je kindje speelt altijd met hetzelfde speelgoed
Alle kinderen hebben in verschillende periodes een voorkeur voor een bepaald speeltje. Wellicht sluit dat speeltje dan perfect aan bij de ontwikkelingsfase waarin ze zich bevinden. Maak je daar dus niet te snel zogen over. Denk eraan dat je met verantwoord speelgoed ook verschillende dingen kan doen en dat dat bovendien ook de creativiteit van je kindje stimuleert. Zo kan je bijvoorbeeld blokken op elkaar stapelen, tegen elkaar slaan, in een doosje stoppen en er weer uit halen, per kleur sorteren, …
Als ouder kan je zelf wat meer afwisseling in het speelgoed brengen door vertrouwde dingen af en toe op te bergen en later opnieuw boven te halen.

4 gedachten over “Afwijkend speelgedrag bij baby’s

Reageren is niet mogelijk.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT