Baby spelletjes: Waarom spelen belangrijk is

Baby spelletjes: Waarom spelen belangrijk is

Een kind moet in de eerste plaats kind kunnen zijn. En kind zijn, daar hoort spelen bij. Baby spelletjes helpen je kindje de wereld te ontdekken. Denk vooral niet dat baby spelletjes een leuk maar nutteloos tijdverdrijf zijn. Het tegendeel is waar: spelen is van essentieel belang voor een gezonde ontwikkeling van je baby. Het is daarom ook elk belangrijk dat je als ouder tijd maakt om met je baby te spelen, hoe klein hij ook is.

Waarom baby spelletjes?

Je baby beweegt. Door bewegingsspelletjes traint je baby uiteraard zijn spieren. Alle nieuwe bewegingen die hij aanleert, zijn van belang om later te leren staan en daarna lopen: zijn hoofdje rechthouden, omrollen, kruipen, ..
Zo leert hij ook zich bewegen in de ruimte en zijn evenwicht bewaren.

Naast deze grove motoriek, is er ook de fijne motoriek: iets vastpakken met een handje en later tussen twee vingers, iets loslaten, iets doorgeven van het ene handje naar het andere, …
Hoe meer je baby dus speelt en zijn spieren oefent, hoe meer controle hij krijgt over al deze bewegingen.

Je baby leert omgaan met mensen
Baby’s houden van mensen, en vooral van hoe mensen reageren op wat hij doet. Vanaf het moment dat je baby bewust begint te bewegen, zal hij nauwlettend in de gaten houden hoe anderen daarop reageren. Bemoedigende en enthousiaste reacties zullen hem aanmoedigen om vooral verder te doen en te gaan experimenteren, waardoor hij steeds nieuwe dingen leert.

Afkeurende reacties leiden er – meestal na een aantal herhalingen – toe dat je baby een bepaald gedrag niet meer stelt. Wees niet bang dat een bepaald verbod hem in zijn ontwikkeling zal afremmen. Integendeel, een kind moet ook grenzen leren kennen. Op die manier leert hij al spelend wat mag en wat niet mag.

Allerlei baby spelletjes met taal – brabbelen, zingen, boekjes lezen – helpen je baby bij zijn taalontwikkeling. Die begint immers vanaf dag een. Denk vooral niet dat je niet tegen je baby hoeft te praten omdat hij je toch niet begrijpt. Hij raakt vertrouwd met de klanken uit zijn moedertaal en leert al vroeg bepaalde communicatiepatronen herkennen: vraag-antwoord en dialoog bijvoorbeeld.
Je baby leert nadenken
Spelletjes helpen je kind de wereld rondom hem te begrijpen. Zo leert hij onder andere

  • Herkennen en onthouden. Vooral kiekeboespelletjes en verstopspelletjes zijn hier goed voor, maar ook samen een boekje lezen.
  • Het verband tussen oorzaak en gevolg. Als je tegen een blokkentoren duwt, valt hij om. Als ije hard roept, trek je mama’s aandacht, …
  • Wat je allemaal met een voorwerp kan doen. Zo wordt zijn creativiteit gestimuleerd.
  • Eigenschappen van dingen herkennen: rond of vierkant, war of koud, nat of droog, zacht of hard, …
  • Verbanden leggen

Alles op zijn tijd
Natuurlijk heeft het weinig zin om baby spelletjes aan te bieden die niet afgestemd is op zijn ontwikkelingsniveau. Baby spelletjes moeten voldoende uitdagend zijn, maar wanneer het te hoog gegrepen is, haakt je baby af. Elders op deze site vind je heel wat spelletjes voor verschillende (baby)leeftijden. Vertrek steeds van wat je baby al kan en bouw daar stap voor stap op verder.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT