Babyspelletjes van 4 tot 6 maanden

Babyspelletjes van 4 tot 6 maanden

Babyspelletjes van 4 tot 6 maanden. Baby’s leren door te spelen.

Het is voor een baby nog onmogelijk om op een andere manier te leren. Het zal eerst het lichaam onder controle moeten krijgen. De motoriek van een baby wordt door te spelen steeds beter. Zo zal een baby vlak na de geboorte nog geen dingen direct vast kunnen pakken, maar na een aantal maanden is dit wel het geval. Het kind heeft in korte tijd geleerd hoe het zijn handen naar een voorwerp stuurt.

De meest favoriete spelletjes

In deze periode heeft de baby in de gaten dat hij aangemoedigd wordt dingen te doen die het inmiddels heeft geleerd, zoals dingen vast pakken. Een leuk spelletje is dan ook alles vastpakken wat hem voorgehouden wordt. De baby voelt eraan en zal ermee bewegen om te zien wat er met het voorwerp gebeurt.

Spelen in bad heeft twee voordelen. De baby krijgt zo geen kans om watervrees te ontwikkelen en ten tweede kan het zichzelf later ook prima vermaken met water. Water is erg bijzonder voor baby’s. Spetters kun je namelijk zien, horen en voelen, maar je kunt ze niet vastpakken.

De baby verkent graag dingen met de mond. Alles wat het in zijn handjes krijgt zal het naar de mond brengen om erop te sabbelen. Dit is voor de baby een erg leuk spelletje, maar het kan erg gevaarlijk zijn als het voorwerp bijvoorbeeld kleine losse onderdelen bevat. Wanneer de baby begint te kruipen is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt dat hij geen giftige dingen in zijn mond stopt.

De baby gaat nu sterk reageren op aanrakingen. Het gaat verband leggen tussen bepaalde aanrakingen en geluiden. Een kietelspelletje is dan ook erg grappig voor een baby. Het voelt gekriebel op zijn lichaam en daarbij wordt er gelachen. Omdat de persoon die kietelt erbij lacht, leert het kind dat het leuk is en gaat het er ook om lachen.

Het leukste speelgoed

Alles wat geluid maakt is leuk voor baby’s van deze leeftijd. Rammelende, krakende, piepende of sissende voorwerpen zijn dan ook helemaal het einde.
 De baby zal in deze periode ook leren dat alle voorwerpen anders zijn en dat je er andere dingen mee kunt doen. Zachte speelgoedblokken, speelgoedbeesten en speelgoedballen zijn dan ook erg in trek.

Veel ouders lezen de baby voor. De baby herkent de vorm van het boek en leert dat het een leuk voorwerp is. Een knuffelboek vol geluiden, verschillende aaibare elementen en spiegeltjes zijn erg populair bij baby’s van vier tot zes maanden.

Veilig speelgoed
Doordat de baby zijn handen en voeten veel gebruikt, krijgt het steeds meer kracht. Het is dus belangrijk dat het speelgoed veilig is en de baby er geen dingen van af kan trekken of uit kan peuteren. Probeer het speelgoed altijd zelf eerst uit, zelfs knuffels. De oogjes van knuffels kunnen bijvoorbeeld aangenaaid of opgeplakt zijn. Opgeplakte oogjes laten snel los en kunnen de baby doen stikken.

Ken je zelf babyspelletjes van 4 tot 6 maanden, schrijf ze dan hieronder voor andere mama’s op.

Eén gedachte over “Babyspelletjes van 4 tot 6 maanden

Reageren is niet mogelijk.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT