Babyspelletjes voor de ontwikkeling van je baby

Babyspelletjes voor de ontwikkeling van je baby

Babyspelletjes voor de ontwikkeling van je baby zijn belangrijk. Speelgoed is een goed middel om baby’s te helpen bij hun ontwikkeling. Van jongs af aan kun je je kind al dingen aanleren, al is het voor wat later in hun babymaanden. Je kunt met allerlei verschillende speelgoed je kind al vroeg dingen (aan)leren. Ook met je gezichtsuitdrukking en met je lichaam kun je veel bereiken.

Hieronder wordt per drie maanden beschreven wat je voor spelletjes met je kind kunt doen. Ook staat er bij wel soort speelgoed leuk is om met je baby van die leeftijd te laten spelen.

Baby’s van 0 tot 3 maanden
Voor jou baby zijn je geur en stem belangrijk. Het gezicht van de ouders leert de beetje het snelst te herkennen. Houdt je baby dicht bij je gezicht en praat tegen hem of haar. Bijvoorbeeld na de voeding is een goed moment.

Voorbeelden van speelgoed: een mobile met een muziekje, speendoekje, rammelaar knuffelbeer.

Baby’s van 3 tot 6 maanden
Je baby vind spelletjes met lichaamcontact er leuk. Pak bijvoorbeeld de voetjes en kietel ze. Of kietel de baby van de voetjes en ga zo naar boven naar het nekje en weer terug. Een plaatjesboek bekijken samen is ook heel leuk. Wijs de plaatjes aan en noem de naam erbij. Zo kan de baby de woorden leren en kan het later makkelijk nadoen.

Voorbeelden van speelgoed: speeltjes met geluidjes, plaatjesboek, speendoekje

Baby’s van 6 tot 9 maanden
Het ‘kiekeboe’ spelletje, dat vind je baby geweldig. Houd bijvoorbeeld je handen of een knuffel voor je gezicht, haal het weg en zeg : Kiekeboee.  Hier kan je baby niet genoeg van krijgen. Let bij dit spelletje op hoe je baby reageert op hoe en met wat je het doet. Als de baby enthousiast reageert blijf je het herhalen. Zo leert je kind dat jij reageert op zijn reacties en dat gevolgen heeft; het opnieuw doen en de baby het leuk blijft vinden.

Na-apen is ook leuk. Ook al kan je baby het nog niet meedoen, hij of zij is wel erg gefascineerd door jou na-aap spelletjes. Het geeft veel plezier mee als je merkt dat als jij je hand op je hoofd legt dat je kind het nadoet, of als je zijn geluidjes na brabbelt.

Voorbeelden van speelgoed: Knuffel, speendoekje, plaatjesboek, speelkleed met boog met hangende, bewegende speeltjes eraan.

Baby’s van 9 tot 12 maanden
Op deze leeftijd kun je je baby wel al aardig dingen na laten doen. Klap in je handen en laat het je kind nadoen of wissel het om. Dat jij je baby nadoet. Of maak geluidjes, zeg woorden, knipper met je ogen of wijs de neus van je baby aan. In dit soort voordoe -en nadoe spelletjes zal je kind veel plezier hebben.

Beweegbare onderdelen aan speelgoed, zoals wieltjes, schuiven en knoppen zal ook goed bevallen. Als het ook nog geluid maakt zal het een grote aantrekkingskracht tot je baby hebben. Ook leuk speelgoed op deze leeftijd zijn bijvoorbeeld stapelbekers of blokken.

Voorbeelden van speelgoed: Speelgoed met geluidjes, rammelaars, bewegend speelgoed. En zo zijn er tal van babyspelletjes voor de ontwikkeling van je baby

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT