Leuke spelletjes met je baby

Leuke spelletjes met je baby

Leuke spelletjes met je baby hoeven helemaal niet duur te zijn. Je baby vindt het immers al super dat je met hem bezig bent. Probeer het spelen zo vaak mogelijk te integreren in je dagelijkse activiteiten, zoals zijn verzorging bijvoorbeeld, maar maak zeker ook elke dag een beetje tijd voor een heus speelmoment. Hieronder vind je alvast enkele suggesties  voor leuke spelletjes met je baby.

Treintje
Zoek een grote kartonnen doos. Maar er met kussens en dekens een knus zitje van. Zet je baby er rechtop in. Duw de doos nu zachtjes verder over de grond. Vertel je baby wat je onderweg allemaal tegenkomt.

Paardje
Zet je baby rechtop op je knieën. Beweeg je knieën op en neer, zodat het lijkt alsof je baby op een paard rijdt. Boots daarbij verschillende rijstijlen na: statig, elegant, wild, lomp, …

Regendouche
Neem een plastic fles. Maak er met een scherp voorwerp gaatjes in. Wanneer je baby in zijn badje zit, vul je de fles met water. Hou de fles omhoog en laat het regenen. Is je baby een echte waterrat, dan kan je het laten regenen op zijn handjes, zijn lijfje of zijn hoofdje.

Poppenkast
Neem een lichtgekleurde, oude sok. Teken met een stift een leuk gezichtje op de onderkant van de voet. Stop je hand in de sok en laat ze tegen je baby praten. Je kan natuurlijk ook verschillende sokken gebruiken, met allerlei eigenschappen en stemmetjes.
Je kan ook poppen maken door de vingers van een oude handschoen te knippen en op de handpalm van de handschoen een gezicht te tekenen. Wanneer je de handschoen aantrekt en met je vingers wriemelt, lijkt het alsof de haren van de pop bewegen.

Zoeklicht
Ga met je baby in een donkere ruimte zitten. Neem hem bij je op schoot om hem een veilig gevoel te geven. Knip een zaklamp aan. Je baby zal automatisch naar het licht kijken. Belicht één voor één verschillende voorwerpen in de kamer en vertel er iets over.

Piep!
Gebruik kleine speeltjes in allerlei vormen en kleuren. Neem ze één voor één vast. Hou ze dicht bij je gezicht terwijl je er iets over vertelt. Zo trek je je baby’s aandacht. Leg dan ineens een dekentje of een doekje over het speelgoed zodat het ‘weggetoverd’ lijkt. Wacht een paar seconden, geniet van je baby’s verbazing, trek dan het doekje weg en roep ‘piep!’.
Na een tijdje zal je baby zelf het doekje proberen weg te trekken. Je kan natuurlijk ook jezelf of je baby onder het dekentje verstoppen.

Trommelen
Gebruik allerlei (veilige) materialen waarmee en waarop je kan slaan: een houten lepel , een tandenborstel, een plastic of metalen pot, … Zet je baby in zijn kinderstoel of tegenover jou als hij zelf al kan zitten. Leg voor de veiligheid enkele kussen rond hem.

Geef je baby iets om mee te slaan en iets om op te slaan. Wissel de voorwerpen af en laat je baby de verschillende geluiden ontdekken. Doe zelf gerust mee! Als je baby erg enthousiast is, moet je wel zorgen dat hij zichzelf of jou geen pijn doet.

Leestip: Babyspelletjes 4 tot 6 maanden

2 gedachten over “Leuke spelletjes met je baby

Reageren is niet mogelijk.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT