Mama is het belangrijkste speelgoed

Mama is het belangrijkste speelgoed

Dat een baby een mens is, is iets dat het zelf niet beseft. Het weet nog niet dat het een lichaam heeft en dat deze bestuurbaar is, het weet nog niet dat het een deel is van een heel grote wereld en het weet al helemaal niet dat er meer van zijn.

Een baby ziet zijn moeder dan ook niet als een mens. Hij weet immers niet wat een mens is. Wel weet een baby dat sommige dingen leuk zijn en andere niet, al kan het nog niet bepalen welke gevoelens bij welke gebeurtenis horen. Een baby wil de wereld verkennen.

Alles is nieuw en alles is spannend. Een moeder is ‘een ding’ dat overal op reageert met een bepaald gedrag en dit maakt haar het belangrijkste speelgoed van een baby.

De wereld verkennen
Voor een baby is alles in de wereld nieuw en baby’s zijn van nature erg nieuwsgierig. Je moet je voorstellen dat jij als moeder al ruime tijd op de hoogte was dat de baby eraan zou komen en je hebt aan het idee kunnen wennen.

Een baby weet echter niet wat er gebeurt en het weet ook niet dat het na al die tijd in een warm nest in een koude wereld terecht komt waar iets of iemand aanwezig is die men moeder noemt. Een baby heeft de moeder wel in de buik al een beetje leren kennen en vindt het fijn de wereld met behulp van mama te leren kennen.

Veiligheid en liefde
Een baby heeft al een bepaalde band met het lichaam van de moeder opgebouwd terwijl het nog in de buik zit. Het raakt bekend met het gedrag van de moeder, de geluiden die zij maakt en de dingen die zij voelt. Na de geboorte wil de baby dan ook niets liever dan zo dicht mogelijk bij de mama zijn, waar het gevoel van veiligheid en geborgenheid sterker is dan waar dan ook. Deze gevoelens zorgen direct voor een sterke band die gebaseerd is op liefde.

Zien en voelen
Twee belangrijke dingen waar een baby zich veel mee bezig houdt is zien en voelen. De moeder is de belangrijkste persoon in zijn korte leventje en haar gezicht is dan ook het meest interessante object dat het kind dagelijks ziet.

De baby voelt de warmte van zijn mama terwijl het de oogjes traint op alle bijzondere dingen van haar gezicht. Alles aan haar is bijzonder, dus moeten de ogen goed werken voor hij haar helemaal kan verkennen. Een baby herkent zijn moeder in de eerste periode overigens niet aan het gezicht. Daar is het gezichtsvermogen nog te zwak en wazig voor.

Mama is het belangrijkste speelgoed
Contact is voor een baby het belangrijkste in de wereld en de moeder is daarbij zijn lievelingsspeelgoed. Als de baby lacht, gaat het speelgoed ook lachen, wanneer het huilt, spreekt het speelgoed troostende woorden en wordt het geknuffeld, heeft de baby honger, dan houdt het speelgoed hem een fles of borst met smakelijke melk voor.

Moeders zijn het belangrijkste speelgoed voor baby’s, waardoor ze leren dat alles wat zij doen een reactie van de buitenwereld opwekt.

2 gedachten over “Mama is het belangrijkste speelgoed

Reageren is niet mogelijk.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT