Veilig speelgoed: Spelen zonder gevaar

Veilig speelgoed: Spelen zonder gevaar

We willen allemaal dat onze kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Daarvoor maken we de ruimte waarin ze spelen ‘baby-proof’: we bergen tafelkleden op, zetten planten wat hoger, dekken scherpe hoeken en stopcontacten af. Zo hopen we alle mogelijke gevaren af te wenden. Maar ook het speelgoed waar je kindje mee speelt moet aan bepaalde ‘veiligheidseisen’ voldoen. Veilig speelgoed is belangrijk.

Een eerste belangrijke richtlijn bij de aankoop van speelgoed is rekening te houden met de leeftijd van je kindje. Speelgoed mag niet te moeilijk, maar ook niet te gemakkelijk zijn. Een kind beleeft niet alleen meer plezier aan speeltjes die voor zijn leeftijd bedoeld zijn, ze zijn ook veilig voor hem. Baby’s tot de leeftijd van een jaar behoren tot de meest kwetsbare groep van -3-jaringen. Vaak zie op speelgoed de waarschuwing staan ‘niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar’. Hou daar rekening mee. De leeftijd van je kindje bepaalt de grootte van het speelgoed waar hij mee kan spelen, of van onderdelen daarvan. Kleine baby’s verkennen de wereld nu eenmaal met hun mondje. Elk nieuw voorwerp wordt in het mondje gestopt. Is dat voorwerp erg klein, dan bestaat de kans dat je baby het inslikt, met alle nare gevolgen van dien.

Behalve de grootte van het speelgoed is ook de afwerking belangrijk. Zorg ervoor dat het speelgoed geen scherpe randen, punten of hoeken heeft. Bij houten speelgoed moet je erop letten dat het hout niet versplintert en dat er geen nagels inzitten. Ook uitstekende schroefjes zijn taboe. Kies bij voorkeur voor verlijmd speelgoed. Vermijd ook speelgoed met koordjes of touwtjes van meer dan 20 centimeter lang. Je baby kan er immers in verstrikt raken.

Wie grotere kinderen heeft, zal waarschijnlijk kunnen bevestigen dat veel kinderen het liefst spelen met speelgoed dat eigenlijk geen speelgoed is. Je baby met een houten lepel op een plastic pot laten trommelen, is uiteraard onschuldig, maar kijk toch extra uit met spelmateriaal dat eigenlijk niet voor (kleine) kinderen bestemd is zoals ballonnen, plastic zakken, sleutelbossen, …
Hieronder volgen enkele voorbeelden van veilig speelgoed dat wel geschikt, en bovendien boeiend, is voor erg jonge kinderen:

Voor baby’s tot 6 maanden
Onbreekbaar en wasbaar speelgoed, alles wat (een beetje) lawaai maakt (rammelaars, piepbeesten, muziekdoosjes), bijtringen, speeltapijten, alles waar je baby geboeid naar kan kijken, zoals een mobile bijvoorbeeld. Let er vooral op dat alle onderdelen voldoende groot zijn, zodat ze niet in één keer in zijn mondje kunnen verdwijnen.

Veilig speelgoed voor baby’s van 6 maanden tot 1 jaar
Blokken, grote auto’s, ballen, trommels, spiegels, knuffelbeesten, prentenboekjes, poppen, bedspeelgoed, stapeltorens, loopwagentjes, ….

Tot slot nog een laatste tip: gooi speelgoed dat stuk is weg. De kans dat je kindje zich eraan kwetst is groot. Bovendien kunnen bij beschadigd speelgoed kleine stukjes loskomen die je baby in zijn mondje kan steken en kan inslikken. Vervang ook badspeeltjes geregeld. Die hebben vaak kleine openingen waarlangs zeepwater naar binnen kan. In dat zeepwater worden na een tijd bacteriën gevormd, en dat is uiteraard alle behalve hygiënisch.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT