Wat te doen … als de zon forfait geeft ?>

Wat te doen … als de zon forfait geeft

Vakantie is… klinken op goed weer. Vakantie is… lekker lang uitslapen, niks moet, alles mag (ongeveer toch), de zon voelen branden op je huid en af en toe een verfrissende duik in het koele water nemen, lekker lang tafelen met een glaasje wijn en naar de kinderen heb je geen omkijken. Die genieten al net zo hard als jij.

Maar vakantie kan ook zijn: binnen zitten hopen op dat ene straaltje zon als de regen met bakken naar beneden gutst. Van alle leuke uitstapjes die je gepland had, komt niks in huis wegens het druilerige weer. Je humeur begint er zowaar bij in te schieten en na twee dagen lopen de kinderen ook de muren op. De donderwolken in huis zijn ook niet meer uit de lucht.

Tijd om over te schakelen op plan B. Wat te doen als de zon forfait geeft. We zochten voor jullie wat leuke ideetjes bij elkaar om met de kinderen te ondernemen op druilerige regendagen.

De tips

1. Loop- en speelruimte maken
Wat kinderen misschien nog het meest ergerlijk vinden aan hele dagen binnen zitten, is dat ze niet volluit kunnen rennen, klimmen, tuimelen, dansen ,…. Het kan een goed idee zijn om de garage een flinke beurt te geven, de auto naar buiten te rijden en het springkasteel naar binnen te sleuren. Je laat de kinderen in de garage rondjes rijden met hun fietsje en wellicht lopen ze daar ook niet het risico zo veel zaken aan diggelen te gooien met hun bal. Als je daarbij ook nog een vriendje uitnodigt om te komen spelen, kan de pret niet meer stuk.

2. Verkleedkoffer
Vul een koffer met oude kleren van papa en mama : hoeden, tassen, handschoenen, oude armbanden , halskettingen, zonnebrillen, sjaals, schorten, rokken , jurken, hemden, grote lappen stof, schoenen,…. Je kan ook zelf met een stuk karton een kabouterhoed, een prinsessenhoed, een kroon voor een koning enz. maken. Een verkleedkoffer is overigens dubbel zo prettig als je samen met een vriendje kan gaan spelen. Meestal is het zo dat je weliswaar een kind meer in huis hebt, maar zelf heb je een boel minder te doen.

3. Doktertje spelen
Een plastiek dokterskoffertje is leuk. Maar nog veel leuker is het als je er van mama een windel, een pot vaseline en wat snelverband bij krijgt. Laat je kind voor doktertje spelen en onderga deze super-de-luxe ziekenhuisbehandeling. Succes gegarandeerd.

4. Tenten bouwen
Een droogrekje is uitermate geschikt om een tent mee te bouwen. Zoek wat oude doeken bij elkaar en speldt ze met wasknijpers vast op het rek. Ook een tafel , een paar strategisch geplaatste stoelen of een gespannen touw kunnen prima dienst doen als basis voor een tent.

5. Macaroni rijgen
Open een pak macaroni of andere deegwaren met een gaatje in en zoek een paar schoenveters bij elkaar. Daar maken we de prachtigste halssnoeren, armbanden en taillebanden mee. Wedden dat je kind dit veel leuker vindt dan parels rijgen?

6. Een tuintje maken
Leg samen met je kind watten in een schaaltje en overgiet ze met water. Daar strooi je tuinkerszaadjes over. Bonen doen het ook prima. En nu elke dag komen kijken hoe de plantjes groeien gaan. Nog mooier wordt het als je op een lege eierschaal een gezichtje tekent en daarin je watten legt. De tuinkers worden dan de haren van het eierventje. Je kan ook gras zaaien in een schaaltje en er twijgjes bij stoppen. Met wat miniatuurdieren maak je er een mini-landschap van.

7. Knippen en plakken
Geef je kind wat oude tijdschriften , een groot vel papier en maak een doosje behangerslijm klaar. (Behangerslijm is immers ongevaarlijk voor je kind, je wast het overal af en het is heel geschikt om papier op papier te lijmen. ) Laat je kind een mooie collage maken. Deze tip is ook heel geschikt voor peuters. Laat hen echter scheuren ipv knippen. Een leuke variante is een collage gemaakt van reisbrochures die je op reis verzameld hebt.

Zo heb je in ieder geval wat te doen als het weer tegen zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT